Meester van de Beesten Wandelroute
Wierden is de gemeente waar de kunstschilder Fedor van de Kregten 22 jaar woonde en waar hij ook nadien nog regelmatig kwam. Weliswaar zag het dorpshart van Wierden er aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw heel anders uit dan nu, maar er zijn nog herkenningspunten.

De vader van Fedor was 'bovenmeester' van de lagere school te Notter, een buurtschap aan de westkant van Wierden, in de driehoek met Rijssen en Nijverdal. Fedor koos al op jonge leeftijd voor een carrière als kunstenaar, hoewel carrière, het was meer een innerlijke roep, een aandrift. Hij schilderde onder meer in Notter, waar hij een atelier had, zijn eerste landschappen en ontwikkelde zich er als natuurschilder.

Honderden schilderijen moet hij er gemaakt hebben, veel vergezichten, heidelandschappen, venen, moerassen, composities met boerderijen, schuren en boompartijen. En veel koeien en schapen, want Fedor ontwikkelde zich in de omgeving van Wierden tot 'meester van de beesten' met (inter)nationale belangstelling.

Voor het eerst is veel van zijn werk bijeengebracht. In Wierden. Er zijn vijf exposities ingericht: in de bibliotheek, in het gemeentehuis, in het voormalige pand van architectenbureau Nijhoff, in het gebouw van de Historische Kring Wederden / Grootn Jans en in het atelier Hellen Muller. In samenhang geeft het een nooit eerder vertoonde dwarsdoorsnede uit rijke oeuvre van deze Wierdense nabloeier van de Haagse School-stroming.

De exposities zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Alleen de bibliotheek is zaterdagmiddag gesloten, maar zaterdagmorgen wel geopend. Enkele tentoonstellingsruimtes zijn op sommige dagen langer te bezoeken. De wandeling door Wierden heeft behalve het werk van Fedor van Kregten nog meer in petto aan dorpse geschiedenis, aangename sfeer en uitnodigende verpozing.


Routebeschrijving
De route is uitgewerkt en is hier te downloaden. Vanzelfsprekend zien wij u graag terug bij de verschillende exposities.